UPORABA PIŠKOTKOV NA SPLETNEM MESTU www.mondbook.com

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih pošilja spletno mesto in se shranjujejo v spletni brskalnik (napravo), ki do spletnega mesta dostopa. Uporabljajo se z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje, spremljanja in analize obiska ter za oglaševanje. Z njihovo pomočjo si vas spletno mesto “zapomni” za čas obiska (sejni piškotki) ali v primeru ponovnega obiska (persistenčni piškotki). Ko se naprava vrne ne spletno mesto, se podatki, shranjeni v piškotku, lahko posredujejo nazaj k spletnemu mestu.

Piškotke lahko nastavi spletno mesto, ki ste ga obiskali (first party cookies), lahko pa jih nastavijo druga zaupanja vredna spletna mesta/storitve, ki prikazujejo vsebino na strani, ki si jo ogledujete (third party cookies) – npr. Youtube, Facebook, Google Analytics.

Vsak piškotek je enoličen za posamezen brskalnik, ki ga uporabljate v računalniku ali na mobilni napravi, če torej obiščete spletišče s pomočjo več različnih naprav ali več različnih brskalnikov, bodo naša spletišča nastavila ločene piškotke za vsako napravo in brskalnik.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH UPORABLJAMO

Funkcionalni piškotki

Funkcionalni piškotki so nujno potrebni za delovanje osnovnih funkcionalnosti spletne trgovine in poskrbijo, da je spletno mesto prijaznejše za obiskovalce. So nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani, zato jih ni možno zavrniti.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam omogočajo boljše prepoznavanje in razumevanje tvojih interesov in nakupovalnih navad. Na ta način lahko nenehno izboljšujemo spletno mesto in njene funkcionalnosti. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki omogočajo identifikacijo obiskovalca. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so združene in so zato anonimne. Uporabljajo se samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Oglaševalski piškotki

Ti piškotki zagotavljajo prikaz oglasov, ki kar se da ustrezajo tebi in tvojim interesom – tako na MOND, kot tudi na drugih spletnih straneh in družbenih omrežjih. Obenem omejijo število prikazov oglasa in pomagajo meriti učinkovitost oglaševalske kampanje.

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJA SPLETNO MESTO?

Funkcionalni piškotki

Nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Taki piškotki obiskovalcu omogočajo nemoteno uporabo spletnega mesta. Brez teh piškotkov spletno mesto ne bi delovalo pravilno.

jsessionid | Piškotek se ustvari, ko uporabnik odpre spletno stran. Omogoča nam, da si zapomnimo uporabnikova dejanja tekom seje. Ko uporabnik zapre brskalnik, se piškotek izbriše.

cc_analytics | Piškotek, kamor shranimo privolitev uporabnika za uporabo piškotkov za analitiko. Čas trajanja piškotka je 1 leto.

Analitični piškotki

Piškotki, ki jih uporabljamo za namen izboljševanja uporabniške izkušnje. Informacije, ki jih pridobimo s piškotki, nam pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto in na podlagi sprejeti odločitev o funkcionalnih in vsebinskih prilagoditvah.

__utma | Piškotek se uporablja za razločevanje med posameznimi uporabniki. Čas trajanja: 2 leti.

__utmb | Piškotek se uporablja za določanje nove seje oziroma obiska. Čas trajanja: 30 minut.

__utmc | Piškotek se uporablja za skladnost s knjižnico urchin.js. Ko uporabnik zapre brskalnik, se piškotek izbriše.

__utmz | Piškotek shranjuje informacijo o tem, kako je uporabnik prišel na stran. Čas trajanja: 6 mesecev.

_mauuid | Piškotek se uporablja se za razlikovanje uporabnikov. Čas trajanja: 10 let.

ga | Piškotek se uporablja za razlikovanje uporabnikov. Čas trajanja: 2 leti.

gat | Piškotek se uporablja za  upočasnjevanje zahtev. Čas trajanja: 1 minuta.

gid | Piškotek se uporablja za razlikovanje uporabnikov. Čas trajanja: 1 dan.

utag_main | Analitični piškotki, ki se uporabljajo za časovno beleženje obiska spletne strani, beleženja števila ogledanih strani in beleženja števila obiska na spletni strani. Te informacije se hranijo znotraj analitičnih orodij, s pomočjo katerih analiziramo obisk spletne strani in temu prilagodimo uporabniško izkušnjo. Čas trajanja: 1 leto.

Oglaševalski piškotki

id | Piškotek, na podlagi katerega Google prikazuje oglase zunaj Googlovih spletnih mest. Čas trajanja piškotka je 2 leti.

uuid2 | Piškotek vključuje unikatno naključno generirano vrednost, ki oglaševalski platformi omogoča razlikovanje brskalnikov in naprav. Čas trajanja piškotka je 3 mesece.

sess | Oglaševalska platforma s pomočjo piškotka preveri ali brskalnik sprejema piškotke oglaševalske platforme. Čas trajanja piškotka je 1 dan.

anj | Piškotek, na podlagi katerega se prilagaja oglaševanje. Čas trajanja piškotka je 3 mesece.

locale, datr, reg_fb_ref, reg_fb_gate, fr, m_pixel_ratio, pl, presence, sb, spin, wd, xs, act, c_user | Piškotki za povečanje sodelovanja uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje in ponovno targetiranje uporabnikov. Ne poteče.

ONEMOGOČANJE PIŠKOTKOV

V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli izklopite. Piškotke katerihkoli spletnih strani, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete. Informacije o splošnih nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na spodnjih povezavah.

Tudi pri izklopu vseh piškotkov se bodo ne glede na vašo izbiro vedno namestili nujni piškotki, brez katerih spletna stran ne more delovati. 

Nastavitve ostalih piškotkov spletne strani mondbook.com pa lahko kadarkoli spremenite na tej povezavi.